Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Fen Fakültesi Uzay Bilimleri Ve Teknolojileri Bölümü

ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi 21. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği Gerçekleştirildi

.

ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi 21. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi'nin 21. kuruluş yıldönümü etkinliği, 19 Mayıs 2023 Cuma günü Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Sedat MURATMerkez Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, merkez üyeleri, misafir öğretim üyeleri ve farklı bölümlerden öğrencilere ve misafirlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlik; Gözlemevi tanıtımıyla başladı. Merkez ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN araştırma merkezi ve gözlemevinin güncel durumu, araştırma konuları ve ulaşılan bilimsel çıktılar konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Gözlemevi’nin kuruluşundan bu yana 20 yıldır katkı sunan ve merkez bünyesinde araştırmalar yapan merkez üyeleri Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, Prof. Dr. Ahmet ERDEM, Prof. Dr. Caner ÇİÇEK, Prof. Dr. Esin SOYDUGAN, Prof. Dr. İbrahim BULUT, Doç. Dr. Derya SÜRGİT, Doç. Dr. Ahmet BULUT, Dr. Mehmet TÜYSÜZ ve Dr. Afşar KABAŞ’a teşekkür belgeleri sunuldu. Kuruluş sırasında Gözlemevi arazisinin bir bölümünü bağışlayan merhum Yusuf KEMERLİ’nin kızı sayın Dr. Yonca YİĞİT ve damadı Prof. Dr. Murat YİĞİT’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Gözlemevi ve Araştırma Merkezinin kurucu Müdürü Prof. Dr. Osman DEMİRCAN çevrimiçi bağlantıyla Gözlemevinin kuruluş hikayesi ve verilen katkılar hakkında düşüncelerini aktardı. Ayrıca, Gözlemevi’nin kuruluş döneminde katkı sunan Akdeniz Üni. Fen Fak. Uzay Bil. ve Tek. Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Volkan BAKIŞ ve Prof. Dr. Hicran BAKIŞ çevrimiçi bağlantıyla kuruluş günlerinden bahsederek anılarını katılımcılarla paylaştılar.

Dr. Mehmet TÜYSÜZ tarafından verilen “Ötegezegen Keşifleri” konulu seminerin ardından, yaş günü pastasının kesilerek kuruluş yıl dönümü kutlandı ve pilav ikramı yapıldı. Etkinlik başlangıcında Güneş teleskobu ile Güneş gözlemi gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca, bilimsel araştırma yapılan teleskoplar tanıtıldı ve Dr. Afşar KABAŞ tarafından “Gökyüzü ve Gökyüzünde Hareket” konulu seminer verildi.