''Model Uydu Tasarımı ve Eğitimi: II. CanSAT Uygulaması'' Etkinliği gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen – Edebiyat, Fakültesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü ile Uzay Teknolojileri Eğitim Birliği (UTEB) in ortaklaşa düzenlediği ''Model Uydu Tasarımı ve Eğitimi: II. CanSAT Uygulaması'' etkinliği 14 Ağustos Cuma günü başladı.  Etkinliğe İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem ASLAN, Hava Harp Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hv. Müh. Yb. Mustafa Emre AYDEMİR ve Havacı Üst Çavuş Süleyman SOYER eğitmen olarak katılıyor.

Fen – Edebiyat, Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç.Dr. İbrahim BULUT ve Düzenleme kurulu adına Prof.Dr. Osman DEMİRCAN'ın açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Rüstem ASLAN ve Yrd. Doç. Dr. Hv. Müh. Yb. Mustafa Emre AYDEMİR ilk günkü sunumlarını gerçekleştirdiler.

Birincisi 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinlikte,dünyada uzay teknolojileri konusunda eğitim veren kurumlarda kullanılan CanSAT model uydu eğitimi verilecek. Amerika Birleşik Devletleri'nden dünyaya yayılan CanSAT, kutu kola büyüklüğünde yaklaşık 1 kg ağırlığında olan gerçek uyduları oluşturan bileşenleri içeren bir modeldir. Üzerine amaca göre sensörler yerleştirilip, roket vasıtasıyla fırlatılan uydu belli bir irtifaya çıktıktan sonra paraşütle yere indiriliyor. Sensörler aracığıyla toplanan veriler yerden radyo sinyalleri vasıtasıyla alınıp işleniyor. Bir nevi gerçek uydulardaki işlemler burada modellenmiş oluyor. Böylece bir uydu için gerekli tasarım, imalat, test ve fırlatmaya kadar tüm süreçler uygulamalı olarak tecrübe edilmiş oluyor. Dünya'nın pek çok yerinde CanSAT  yarışmaları da düzenleniyor.Bu etkinliğin bir amacı da ülkemizde CanSAT projeleri gerçekleştirebilecek ve uluslararası CanSAT yarışmalarına katılabilecek kişi sayısını artırmaktır. Bu eğitime katılanlar üniversite ve kurumlarına döndükten sonra CanSAT projelerine liderlik ve danışmalık yapabileceklerdir.

22 Ağustos gününe kadar devam edecek etkinde katılımcıların geliştirdikleri CanSAT'lar roket aracılığıyla fırlatarak çalıştırılacak, başarılı olan katılımcılara sertifika verilecektir.

resim718925