UZAY BİLİMLERİ ve TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
_______________________________________________________
TANIM
Bu lisans programı Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Uzay Mühendisliği alanında eğitim veren bölümlerde yürütülmekte olan müfredatın bir sentezi olarak şekillendirilmiş bir programı kapsamaktadır. Bölümümüz kadrosunda 1 profesör, 1 doçent, 3 yardımcı doçent ve 1 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüzde öğrenciler, birinci ve ikinci sınıfta ortak temel dersleri aldıktan sonra Uzay Bilimleri, Uzaktan Algılama ve Uzay Teknolojileri paketlerinden birini seçerler. Bu lisans programından mezun olan öğrenciler uzay bilimleri ve teknolojileri bilimcisi ünvanına sahip olur. Bu öğrenciler, program kapsamında üç farklı alt alandan biri üzerinde uzmanlaşmış olacaktır. Bu alt alanlar; Uzay Bilimleri (Uzay Fiziği), Uzaktan Algılama ve Uzay Teknolojileri alt alanlarıdır.
Astronomi ve Uzay bilimleri temelli (Uzay Fiziği Programı kapsamında) uzmanlaşmayı hedefleyen öğrenciler a) gözlemsel astrofizik b) kütle çekim alanları ve bu alanlarda yörünge hareketleri, c) Güneş, gezegenler, asteroidler, doğal uydular, kuyruklu yıldızlar, Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu, d) Yer atmosferi, iyonosfer, Yer-Ay sistemi, e) elektromanyetik dalgalar, bu dalgaların teleskoplara bağlı dedektörlerle algılanması ve bu manyetik alanla etkileşimi f) uzayda kozmik ışın ve plazma kaynakları ve yer atmosferiyle etkileşimi, g) Güneş fiziği, yıldız fiziği ve yıldız atmosferleri, h) Galaksimiz, diğer galaksiler ve evrenin büyük yapısı konularında bilgi, gözlemsel beceri, yetkinlik ve uzmanlık kazanmış olarak mezun olurlar.
Uzaktan algılama temelli uzmanlaşmayı hedefleyen öğrenciler a) yer'e yakın uzay, b) elektromanyetik dalgalar, bu dalgaların yansıma, kırılma, soğrulma özellikleri ve özel dedektörlerle algılanması, c) Yeryüzünün farklı amaçlarla uydulardaki özel dedektörlerle uzaktan algılanması ve bu uzaktan algılama gözlemlerinin yorumlanması, c) radar, mikrodalga, termal, lidar ve çok bantlı algılama, d) fotogrametri, e) iklim, doğal kaynaklar, tarım, kentleşme gibi özel uzaktan algılama çalışmaları alt alanlarında bilgi, beceri, yetkinlik ve uzmanlık kazanmış olarak mezun olurlar.
Uzay teknolojileri temelli uzmanlaşmayı hedefleyen öğrenciler a) uzay ve plazma ortamı, b) kütle çekimi ve yörüngeler, c) uzay koşullarında çalışan elektronik aletler, d) helyum balonu deneyleri, e) roketler ve tekrar kullanılabilir fırlatma sistemleri, f) uzay aracı tasarımları, uzay araçları, uzay mekikleri, uzay istasyonları, g) haberleşme uyduları, GPS, uydu tv, ve yer gözlem uyduları ve h) mikrogravite alt alanlarında bilgi, beceri, yetkinlik ve uzmanlık kazanmış olarak mezun olurlar.
- Uzay bilimleri ve teknolojilerine yönelik uzman personel yetiştirilmesi,
- Uzay bilimleri ve teknolojileri konusunda lisans ve lisansüstü eğitim verilmesi,
- Ulusal düzeyde yetkin insan gücü açığının giderilmesi,
- Bilime ve teknolojiye bu alanda hem ulusal hem de uluslararası ölçekte katkı sağlanması,
- Biyo-teknoloji, uzay bilimleri ve teknolojileri gibi çok disiplinli alanlarıda bünyesinde barındıracak şekilde
yeni bölümlerin ve teknoloji merkezlerinin kurulmasına önderlik edilmesi,
-Jeoloji, hidrojeoloji, bitki örtüsü, arazi kullanımı, toprak etüd ve haritalama, erozyon, hava tahmini, ürün
belirlemesi, çevre kirliliğinin araştırılması ve doğadaki canlı hayvan hareketlerinin izlenmesi, duman görünmeden çok önce orman yangınlarının saptanması, su kirliliğinin ve buz dağlarının hareketlerinin belirlenmesi, küçük ve orta ölçekli topoğrafik haritaların üretimi ve bunların güncelleştirilmesi alanlarında çalışmaların yürütülmesi, gibi görevler uzay bilimleri ve teknolojileri bölümlerinin mezunlarına kazandırması beklenen başlıca görevlerdir.
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
- Fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilim alanlarında yeterli bilgiye sahip ve bu alanları uzay koşullarında uygulayabilen, bu alanlara meraklı,
- Uzay koşullarını bilen ve farklı gök cisimlerini özellikleriyle tanıyan,
- Yoğun ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilecek,
- Ekip çalışmasına yatkın,
- Sorumluluk duygusu yüksek,
- Görsel bellek, dikkat ayrıntı algılama, temel düzeyde sözel yeteneklere sahip
kimseler olmaları gerekmektedir.
C- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Eğitim sonrası 'Uzay Bilimleri ve Uzay Teknolojileri Bilimcisi' unvanını alacak mezunlar edindikleri mesleki bilgi ve tecrübeleriyle; hem ulusal, hem de uluslar arası uzay çalışmalarında görev alabilecekler, ayrıca uygulama ve Ar-Ge çalışmalarına katkıda bulunabileceklerdir. 2002 yılında TÜBİTAK tarafından kurulmuş ve yaklaşık 300 araştırmacının istihdam edildiği Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü de gene mezunlar için potansiyel bir iş merkezidir. Ulusal üniversitelerde faaliyet göstermekte olan Astronomi ve Uzay Bilmiler programlarından mezuniyet sonrası sahip oldukları yetkinlikler çerçevesinde öğretim üyesi ve/veya görevlisi ve/veya araştırmacı statüsünde alana yünelik eğitim faaliyetlerine destek amaçlı görev alabileceklerdir. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümünden mezun olan bir öğrenci Bölümümüz mezunları edindikleri bilgi ve tecrübeleriyle; hem ulusal (Gözlemevleri, TÜBİTAK-UZAY, TÜBİTAK- MAM, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi) hem de uluslararası uzay çalışmaları yürüten kurumlarda başarı ile görev alabilecekleri gibi bilişim sektörü ve uzaktan algılama alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlarda çalışabileceklerdir.
D- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince öğrenciler, birinci ve ikinci sınıfta ortak temel dersleri aldıktan sonra Uzay Fiziği/Bilimleri, Uzaktan Algılama ve Uzay Teknolojileri paketlerinden birini seçerler. Uzay Fiziği/Bilimleri paketinde astronomi, astrofizik, gök mekaniği konularında; Uzaktan Algılama paketinde görüntü işleme, navigasyon (konum ve zaman) ve uygulamalarını içeren konularda; Uzay Teknolojileri paketinde ise yapay uyduların tasarımı, fırlatması ve yönetimi; detektörlerin tasarımı ve kullanımı ile uzay teknolojilerinin farklı mühendislik ve bilim alanlarındaki uygulamalarını içeren konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanırlar.
EĞİTİM SONRASI
Çalışacakları iş ortamına ve olanaklarına bağlı olarak alanlarındaki tecrübelerini geliştirerek bilgi beceri ve yetkinliklerini pekiştirirler ve iş ortamlarına daha anlamlı katkılar sunabilirler.
E- MESLEKTE İLERLEME
Mesleki Eğitimde İlerleme
Lisans programını başarı ile tamamlamış öğrenci alanda mevcut yüksek lisans ve doktora programlarına katılmak ve gereklilikleri yerine getirmek koşuşuyla gerekli diğer koşulların da (ALES, yabancı dil vb.) sağlanması sonrasında bir akademisyen olarak mesleki yaşamını devam ettirebilir.
İş Hayatında İlerleme
BENZER MESLEKLER
Program Temel Bilimler, Bilgisayar Bilimleri, Astronomi, Uzay Bilimleri ve Uzay Teknolojileri içerdiğinden ve programlama, otomasyon, robotik gibi mühendislik alanlarını da kapsadığından mezunlar çok farklı alanlarda iş bulabilir ve ilgili alanlarda mesleki kazanımlarını arttırabilirler.